dimecres, 9 de març del 2011

Més sobre les làmpades de baix consum

Vet aquí els arguments d'un fabricant de bombetes de baix consum. Escolteu-los atentament i feu un comentari al respecte al bloc. Posteriorment, en grups de 3 persones realitzeu una recerca i un petit informe sobre la qüestió de les bombetes de baix consum amb els arguments favorables i contraris al seu ús. Indiqueu també quin seria, al vostre parer, el paper que haurien de jugar en aquesta qüestió:
  1. L'administració.
  2. Els científics.
  3. Els fabricants de bombetes.
  4. Els consumidors (es a dir, vosaltres).
Haureu d'exposar el vostre informe i conclusions a classe el divendres 25 de març. Podreu fer servir una presentació per recolzar la vostra exposició oral en la qual hauran de participar tots els membres del grup i no haurà de durar més de 7 minuts. Més informació en aquest bloc.
Ànims i força!

17 comentaris:

  1. SEBASIÀ MIR PERAL: Després d'escoltar l'argumentació de part d'OSRAM ens em donat compte que haviem jutjat malament les bombetes de baix consum. Sense escoltar els arguments a favor d'elles.

    ResponElimina
  2. Hamza Nachett: La veritat és que la qüestió és un poc confusa. Tal com em pensava, els arguments d'un i de l'altre són contraris. Un pot arribar a la confusió, com és que un científic de la CSIC no tengui o no s'hagi informat prèviament sobre el funcionament de les bombetes de baix i consum. Tal com són els arguments del fabricant és cosa de creure'l, però no és pot fiar de ningú. Com pot ser que un científic desconeixi que el mercuri en temperatura ambient és líquid. Crec que s'hauria d'investigar una altra vegada, però amb científics experts en el tema i extreure noves conclusions.

    ResponElimina
  3. El director de Osram parla sobre les seves bombetes, diu que en 70 anys mai ha hagut un problema per intoxicació i que en les seves bombetes, nomes porten 2 mg de mercuri en estat liquid i no com afirmava el científic que en tenia 5 mg i en estat gasós.
    També és diu que amb un termòmetre de mercuri es podrian construir 400 bombetes i que normalment les bombetes es rompen quan les manipulam sol ser a temperatura ambient i les bolles de mercuri, son inapreciables.

    ResponElimina
  4. Hi ha un problema sobre les làmpades de baix consum. Mols d'ells pensen que no hi ha problema, però una altra part pensa que contaminen molt pel mercuri que contenen.
    El fabricant que parla diu que les bombetes no contaminen. Si que tenen mercuri, però molt poc (per això no contaminen molt i diu que són les adients per tenir a casa). Com en el paper del fabricant, vol garantir la seva garantia, i ell diu els arguments a favor que tenen les bombetes.

    ResponElimina
  5. Escoltant ara a l' empresari de les làmpades, em donc conta de que tot el que havia dit el cientific, ho contraargumenta i em dona raons suficients com per creure que les bombetes de baix consum son millors que les incandescents.

    ResponElimina
  6. Vicent Planells Costa.

    Aquest científic clarament intenta desmentir tot el que havia dit l'altre científic, però la informació que rebem d'aquest no es imparcial posat que aquest es membre de Osram i el seu principal interes en vendre mes. Buscant informació a la xarxa amb una mica de paciència, es troben desenes d'efectes nocius, i col·laterals de l'us del mercuri. Els dos exemples mes clars que he trobat son que la tonyina te uns nivells de mercuri bastant elevats, tants que es recomana no menjar-ne mes de 3 llaunes a la setmana. D'altra banda, segons la Canadian Water Quality (CWQG), la quantitat de mercuri d'una bombeta podria contaminar prop de 190.000 litres d'aigua potable per damunt dels límits establerts.

    ResponElimina
  7. Jordi Torres Boned
    Jo crec que el director general de la OSRAM intenta justifica que les bombetes de baix consum no son tan nocives per al medi ambient dient que: esta en estat liquid, que en cas de ruptura no sol haver accident i dient també que s'utilitzen des de fa molt de temps. Per a mi aquestes justificacions no són suficients per a deixar de donar-li importància al tema, ja que el mercuri liquid segueix essent tòxic, tot i que en menor mesura;ja que una bombeta es pot rompre fàcilment encara que estigui en funcionament, en l'estat en que és més perillosa, i el fet de que s'hagin estat utilitzen des de fa molt de temps tampoc es justificació doncs en aquells temps, quan es van començar a fer, no se sabia el perill que portava el mercuri

    ResponElimina
  8. RAZVAN AGHIORGHIESEI: yo crec que el fabricant de bombetes nomes intenta defensar les bombetes per no perdre ventes, ames he mirat la seva pagina de internet i hi ha bombetes que tenen 2 mg pero tambe ha ha de 15 mg de mercuri. I a temperatua ambien es verdader que es troba en estat liquid pero per evaporarse numes necesita 38ºC i aixo pot frer que s'evapori quan per exemple els nens agafin aguest mercuri per jugar.

    ResponElimina
  9. EMILIA DUMITRESCU : Vaig entendre que el empresari Rafael Fiestas, està diguent tot el contrari del que el científic del CSIC deia : que les bombetes de baix consum fabricades amb mercuri son perilloses per a nosaltres.En canvi Rafael diu que en la fabricació de les bombetes utilitzen una quantitat de 2mg de mercuri, cosa que quan una bombeta es trenca el mercuri que hi té no ens afecta perquè el mercuri a una temperatura com la del nostre ambient pasa a un estas líquid i no afecta.Això del mercuri que passa a un estat líquid quan es troba a una temperatura com la del nostre ambient, el ciéntífic del CSIC no ens va comentar res d'això pero com va dir en Hamza toto aixó provoca una confunsió.Mentre que la fabricació de les bombetes no superi el màxim de 5mg de mercuri esperem que no ens pase res ja que es suposa que el 2mg que contè no ens afecta.

    ResponElimina
  10. Paula Domínguez Garijo: En resposta a l'alarma gernerada per les declaracions del científic Ferrer sobre els perills de les bombetes de baix consum, el senyor Fiestas, director general d'OSRAM, una de les majors empreses que les produiex, fa un altre comentari al mateix programa. En la meva opinió, només intenta salvaguardar-se de que els consumidors no s'alarmin i segueixin comprant.
    Evidentment no crec que menteixi sobre les dades que aporta en referent al tema del mercuri (que es troba líquid i només hi han 2 mg), perquè seria molt arriscat per la seva part, però no hem d'ignorar que la informació aportada pel senyor Ferrer prové dels estudis de salut europeus, que sens dubte donen un grau de veracitat a les declaracions. A més a més, hem de tenir en compte que OSRAM no és l'únic productor de bombetes. Potser sí que les seves bombetes compleixen les característiques descrites, però moltes altres potser no.
    D'altra banda, després d'escoltar el fragment, jo mateixa vaig començar a comentar-ho amb familiars i amics. Corroborant l'afirmació del senyor Fiestas de que no s'havien donat casos greus de toxicitat setanta anys d'ús, ells mateixos em comentaren que havien estallat bombetes davant seu i mai havien patit res. Per tant arribo a la conclusió: que siguin tóxiques és segur i això s'ha de tenir en compte i millorar-lo, però no crec que calgui ser tan alarmista.

    ResponElimina
  11. Al sentir aquest empresari, ens adonem de que es tot un embolic. A mi em dona la sensació de que el comerciant, evidentment, no dirà que el seu producte es molt perillós per al consumidor. Es a dir, que si em tingues de quedar amb algun argument me quedaria amb el del científic del CSIC, ja que, per a dir un argument contrari al de les administracions (govern y empreses) has de tenir uns arguments molt consolidats.

    Ester Bofill

    ResponElimina
  12. Clar, ara escoltant aquesta entrevista es un altra cosa. En l'anterior no hi van haver nomes coses dolentes respecte a les bombetes de baix consum, pero ara ens hem donac compte que no es del tot aixi. 70 anys no es poc temps i tenint en compte que en 70 anys no li va pasar a ningu res, ens donem compte que si serien millores que les incandescents. Perque les incandescent consumeixen mes (i poluen mes) que les fluorescents (que es diu que no puloen mes perque la quantitat de mercuri es baixa. Pero consumeixen molt menys electricitat)

    ResponElimina
  13. GABRIEL DOMINGUEZ:escoltant l'argument, en realitat les llums de baix consum no són tan tòxiques com deia el científic, escoltar al director de l'OSRAM és un alleugeriment perquè pensava que les làmpades de baix consum eren tan tòxiques però en realitat no ho són i així ja podem comprar-les, sense pensar que si s'arribés a rebentar ens intoxicariamos molt

    ResponElimina
  14. ALLAN JUNIOR: Con la cuestion de las bombillas podemos sacar puntos positivos y puntos negativos. De punto positivo es que son bastante economicas y de punto negativo es que contiene mercurio que es una propriedad contaminable para las personas, se una de esas bombillas de bajo consumo rompem puede nos traer grandes problema y para que no pase cosas graves (Muerte) debemos tomar cuidado ao cambiar una bombilla para que no se rompan.

    ResponElimina
  15. Jordan Escandell Planells

    El senyor Fiestas defèn la comercialització de les bombetes de baix consum com a fabricant de les primeres marques OSRAM SA(el senyor Fiestas és el director general).
    Ell defèn que el mercuri és la clau del principi de funcionament dels fluorescents des de fa 70 anys, i que la seva marca utilitza només 2 mil•ligrams de mercuri a temperatura ambient.
    Aquesta persona desacredita irònicament al científic de la CSIC, tractant-lo d'ignorant. Però no aclareix que passa amb la bombeta si es trenca quan està en funcionament, com es recicla, o si totes les bombetes tenen la mateixa quantitat de mercuri.¨
    És limita a fer ironia amb el fet de que la quantitat de mercuri sigui tan petita, que no puguem tocar-lo i jugar amb ell.

    ResponElimina
  16. Havent escoltat l'entrevista radiofònica amb el director general d'OSRAM, Rafael Fiestas, podem contrastar l'informació obtinguda en l'entrevista a Eduard Farré anteriorment publicada al blog.
    Arribam a la tranquilitzadora conclusió que aquesta entrevista desdiu el que Farré digué sobre les bombetes de baix consum segons ell altament tòxiques i perilloses per a la salut. A més, aquestes bombetes, segons Fiestas, compleixen totes les normes vigents i respecten el medi ambient , éssent a la volta una tecnologia ja provada durant més de setanta anys.
    Per tant, aquesta entrevista ha servit per a tranquilitzar la població i afirmar que els riscs de l'ús d'aquest tipus de bombeta són pràcticament nuls.

    ResponElimina
  17. Després d'escoltar els arguments del fabricant de bombetes de baix consum, he arribat a la conclusió que pot ser que les bombetes es fabriquin amb 5mg de mercuri (en el cas d'aquest fabricant només 2mg). Però una cosa està clara, 5mg de mercuri en estat gasós és molt perillós i provoca grans problemes a la salut, més que 5mg de mercuri en estat solid. Si el punt d'ebullició del mercuri és 629,88°K(356,88ºC), no crec que en les bombetes el mercuri es trobi en estat gasós, perquè en aquesta temperatura és més probable que la bombeta estigués fosa. I en el cas que estigués en estat gasós, immediatament en trencar la bombeta crec que el mercuri passaria de gas a sòlid sense que ens donés temps a inhalar-lo. En conclusió, pot haver-hi altres causes a part d'aquesta, per a que les bombetes de baix consum siguin un gran risc, però la del mercuri en estat gasós crec que és molt poc probable.

    ResponElimina